Haber

Savcı Kökçü, başsavcı ve yardımcısına FETÖ suçlaması yaptı: Baskı yapıyorlar

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1. Dairesi, 21 Aralık’ta yayınladığı kararnameyle 506 hakim ve savcının görev yerlerini değiştirdi. Kamuoyunun yakından takip ettiği soruşturmaları yürüten savcılar ve kritik mahkeme üyeleri de buna dahil oldu. kararnamede.

HSK, kararnameyle Dilan Polat ve şike soruşturmalarını yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü’yü Erzurum Bölge Adliyesi Savcılığı’na atadı. “Sürgün” olarak nitelendirilen görev değişikliğinin ardından HSK’nın soruşturmaları ve Kökçü hakkında çeşitli iddialar gündeme geldi. Söz konusu tezlerle birlikte yargı içindeki çıkarlar yeniden gün yüzüne çıktı.

Gerçek Gündem’den Furkan Karabay’ın haberine göre Kökçü, tezlerin ardından emeklilik dilekçesini verdi ancak hakkındaki soruşturmalar hız kesmeden devam ediyor.

HSK’YA GÖNDERDİĞİ DİLEKÇEDE NELER DEMİŞTİ?

Hakkındaki iddialara ilişkin başlatılan soruşturmada Kökçü, 8 Mart 2022’de HSK’ya gönderdiği savunmasında diğer yargı mensuplarına yönelik suçlamalarda bulundu.

Gerçek Gündem’in ele geçirdiği savunma metninde Kökçü’nün Çağlayan Adliyesi’nde terör savcısı olarak görev yaptığı yıllardaki FETÖ belgeleri ve akıbeti anlatıldı.

Kökçü, yürüttüğü bazı önemli FETÖ soruşturmalarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ş. Y. ve Cumhuriyet Başsavcı Vekili MY tarafından baskı gördüğünü, evrakları incelemesinin engellendiğini, devam eden süreçte terör şube müdürlüğünden uzaklaştırıldığını iddia etti.

MUHAMMED ALÇELEBİ BELGESİ İÇİN NE İSTEDİ?

Kökçü, 2 yıl önce HSK’ya gönderdiği savunmasında, Muhammed Alçelebi hakkında FETÖ soruşturması yürüttüğünü ve “Başsavcı Vekili’nin kendisini makamına çağırdığını ve Başsavcı’nın kendisine soruşturma yapmamasını istediğini söylediğini” iddia etmişti. Alçelebi hakkında gözaltı kararı gibi tedbirlere başvurulması ve hakkında herhangi bir işlem yapılmaması.”

Başsavcı ve yardımcısının kendisini Alçelebi belgesi konusunda uyarmak için sık sık iç hatlardan aradığını belirten Kökçü, soruşturma kapsamında Alçelebi hakkında 10 bin doların altında yüzlerce para transferi yapıldığı tespit edildiğini söyledi. FETÖ’nün üst düzey yöneticilerinden Mustafa Özcan’a ve FETÖ’nün ABD’deki örgütü Herkul Vakfı’na. yaptı.

MASAK raporunda söz konusu tespitlerin yapılmasının ardından bulguların Alçelebi belgesine eklendiğini belirten Kökçü, bu süreçte başsavcı ve yardımcısının kendisine tekrar baskı yaptığını, ardından belgenin kendisinden alındığını belirtti. Kökçü, belgenin başka bir savcıya iletilmesinin ardından tüm bulgulara rağmen kapatıldığını belirtti.

DOSYA ELİNDEN ALINARAK KAPATILDI

Gökalp Kökçü’nün HSK’ya sunduğu savunmasında dikkat çeken bir diğer belge ise AK Parti’nin kurucularından ve Erdoğan’ın en yakın isimlerinden Mehmet İhsan Arslan’ın kızı Ayşe Arslan Çınar hakkındaki “FETÖ” belgesi oldu.

Kökçü, Fethullah Gülen’in fahri lideri olduğu Niagara Vakfı’nın yöneticisi Ayşe Arslan Çınar ve dönemin Cumhuriyet Başsavcı Vekili MY hakkında FETÖ soruşturması yürüttüğünü belirterek, bunun talimat olduğunu ve Cumhuriyet Başsavcısı Ş.Y.’nin talebi üzerine Çınar belgelerinin kapatılması kararının kendisine iletildiği öğrenildi. o tartıştı.

Kökçü, MASAK raporunda Çınar hakkında pek çok olumsuz bulgu bulunduğunu belirterek, bu nedenle belgeyi kapatmayacağını Başsavcı Vekiline ilettiğini söyledi. Kökçü, başsavcı yardımcısının kendisiyle tekrar görüştüğünü, Ayşe Çınar hakkında Ankara’da yeni bir ‘FETÖ’ soruşturması yürütüldüğünü, belgenin ‘izinsiz’ olarak Ankara’ya gönderildiğini söyledi.

Kökçü, Ankara’daki FETÖ soruşturmasının aynı isimdeki bir başka Ayşe Çınar hakkında olduğunu, bu belge hakkında uzun zaman önce dava açılmamasına karar verildiğini, kendisinden alınan Çınar belgesinin bu nedenle Ankara tarafından kapatıldığını anlattı.

‘İSMAİL UÇAR’LA UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYORUM’

Kökçü savunmasında, Çağlayan Adliyesi’nde bulunduğu dönemde çok sayıda kişi hakkında FETÖ soruşturmalarının Başsavcı Ş. tarafından yürütüldüğünü belirtti. Y. ve Cumhuriyet Başsavcı Vekili MY’nin baskıları sonucu ya kapatıldığını ya da götürüldüğünü iddia etti.

Kökçü, savunmasının sonunda, HSK’ya gönderdiği “rüşvet” dilekçesiyle gündeme gelen mevcut Anayasa Mahkemesi Üyesi İrfan Fidan, Yargıtay Üyesi Hasan Yılmaz ve İsmail Uçar ile uyum içinde çalıştığını ve bu nedenle tutuklandığını açıkladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Yargıtay Üyeliği yaptı.

Kökçü, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ş. Y. ve Cumhuriyet Başsavcı Vekili MY’nin göreve gelmesinden sonra usulsüzlüklerin başladığı yönündeki iddialarını şöyle dile getirdi:

“S. Y. ve MY gibi taleplerini bu kadar kolay dile getiren kişilerle çalışmadığım için yıllar sonra beni takip eden disiplin soruşturmasıyla Terör Soruşturma Bürosu’ndan ayrılmak zorunda kaldım ki bu da suç olurdu. Bunları usule ve hukuka aykırı olarak yerine getirdik ve bir şekilde sonuç aldık.”

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu