Teknoloji

Arabada Kaybolduğumuzda Müziği Neden Kısarız?

Arabanızla giderken normalde bildiğiniz yerlerden farklı bir yere girdiğinizi hayal edin. Daha önce gitmediğiniz bir yol olduğu için yola daha fazla odaklanmaya başlıyorsunuz. Bu odaklanma sürecinde birden fazla kişi müziği kapatır.Peki, özellikle bilmediğimiz bir yola girdiğimizde, yolla doğrudan bir ilişkisi olmayan müziği neden kıstığımızı hiç düşündünüz mü?

Bu garip eylem muhtemelen daha önce başınıza geldi. Şimdiye kadar bunun neden olduğunu düşünmemiş olabilirsiniz ama bu satırları okurken siz de benim gibi merak ettiniz değil mi? Aslında bu arada beynimiz çalışıyorBu müzik kısma durumuna neyin sebep olduğuna daha yakından bakalım.

Kaybolduğunuzda veya başka bir nedenle bilmediğiniz bir yola çıktığınızda neden müziğin sesini kısıyorsunuz?

Bu noktada yapılan araştırmalar, müziğin sesini kısma eyleminin beynin odaklanma çabasıyla Bize önemini gösteriyor. Araba kullanmak dikkatimizin büyük bir bölümünü alıyor. ,Önlem alınmadığı takdirde hayatı tehdit eden yaralanmalara neden olabilecek bir hareket.

Belki her zaman yürüdüğün yol için bu kadar odaklanmana gerek yok ama “bilinmeyen yol” beyin için pek çok bilinmezliği beraberinde getiriyor. Beynimiz de bu bilinmeyenlere karşı uyanık kalmaktır. Dikkatini bir tarafa kaydırır.Sonuç olarak, kendimizi neden olduğunu bilmediğimiz bir biçimde müziğin sesini kısarken buluyoruz.

Dikkatimizin bir ölçüsünü alan ses, o dikkatimizi çekmemiz gerektiğinde beyin tarafından bloke edilir.

Arabada müzik dinlemek oldukça keyifli bir aktivitedir. Ama bunun elbette bir bedeli var. Müzik dinlemek, beynin görsel kısımlarından bir miktar girdi alır. Beynin artık ezbere bildiği ve sadece hareket eden cisimler dışında başka şeylere çok fazla dikkat etmesi gerekmediği şekillerde müzik dinlerken çok fazla zorluk çekmiyor. Ancak bu bölünmüş dikkat, yeni bir yere giriş, yağmurlu veya karlı yollar gibi ekstra dikkat gerektiren anlarda yeniden ihtiyaç duyulur.

İnsan beyninin sınırları olduğunu kabul etmek gerekir.

Nitekim insan beyni çok gelişmiş olmasına rağmen mutlaka sınırları vardır. Sürüş sırasında gerçekten kaybolduğunuzda haritaya bakmak daha doğru bir analizdir, ama yaptığımız ilk şey müziğin sesini kısmak. Garip görünse de, beynin çalışma şeklini anladığınızda her şey daha anlamlı olmaya başlar.

Beynimiz ikincil görevleri kapatarak tüm odağını tekrar ana göreve çevirmek ister.

Beynimiz gün boyunca 5 temel duyumuzdan bilgi toplar. Her duyu sisteminin kendi duyu nöronları vardır. ve bu nöronlar çevreniz hakkında merkezi sınır sistemine bilgi sağlar. Beyin ise bu bilgiyi alarak nasıl ilerleyeceğine karar verir. Beyin bu süreçte 1 ana göreve odaklanırken, hep ikincil görev etrafında salınır.

Beyin bu görevlerin ortasında hep ileri geri yapar ama bunu yaparken çok az zaman alır. gecikmeler uygulanabilir. Kaybolduğunuz bir senaryoda bu küçük gecikmeler sokak tabelasını görmenizi engelleyebilir. Biz bu şekilde düşünmesek de beyin tüm bu sürecin farkındadır ve ikincil görevleri askıya alarak tek bir ana göreve odaklanmak ister.

Bugün sizlere araba kullanırken kaybolduğumuzda müziğin sesini neden kıstığımızı anlattık. Bu tarz içeriklerin devamını istiyorsanız yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

Kaynaklar: Sharp Brains, Howstuffworks, NBC HABERLERİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu